Meghirdetésre került a Munkaerő-intenzitást növelő program

Az OFA Nonprofit Kft. kiírásának keretében mikro-, kis- és középvállalkozások 10-150 millió Ft összegig nyújthatnak be beruházási támogatásra pályázatot az innovatív munkahelyek és képzett munkaerő biztosításáért.

A program elsődleges célja a KKV-k kapacitásbővítő és technológia-intenzív beruházásainak támogatása, amellyel a már meglévő vagy új tevékenysége tekintetében magas hozzáadott értékű terméket állít elő vagy magas hozzáadott értékű szolgáltatást nyújt. A célt a program a magas technológiai és műszaki tartalmú beruházások megvalósításának elősegítésével szolgálja.

A pályázaton kizárólag Magyarországon székhellyel vagy telephellyel, fiókteleppel rendelkező KKV-k pályázhatnak, melyek az alábbi vállalkozási formák egyike szerint működnek:

 • a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) szerinti gazdasági társaság, valamint egyes jogi személyek vállalata,
 • a külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi fióktelepeiről és kereskedelmi képviseleteiről szóló 1997. évi CXXXII. törvény szerinti fióktelep,
 • az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény (a továbbiakban: Evectv.) szerinti egyéni vállalkozó (egyéni cég nem nyújhat be pályázatot).

Támogatható tevékenységek:

 • Beruházási projekt: pályázat alapján induló beruházás támogatható, azzal a feltétellel, hogy a támogatott beruházás nem minősül szinten tartást szolgáló eszköznek.
 • Munkahelyek bővítése, munkabér növelése: pályázó vállalja a technológiai fejlesztéssel érintett beruházást követően a beruházással érintett székhelyen/telephelyen/fióktelepen legalább 1 fő, teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló számára létesít új munkahelyet legkésőbb a beruházás befejezését követő negyedéven belül. Legalább a foglalkoztatási kötelezettség végéig, vagy a technológiai fejlesztéssel érintett beruházás útján az Útmutató 5.27. pontjában foglaltak szerint a bértömeg növelését, évente 10%-os béremelést hajt végre a beruházást követő második üzleti év végéig.
 • Munkavállalók képzése: pályázó vállalja, hogy a beruházással összhangban (saját forrásból és/vagy esetlegesen elérhető egyéb pályázat segítségével) szükség esetén biztosítja a munkavállalók képzését az alkalmazott technológia (megfelelő végzettség) magas színvonalú használata érdekében.

Támogatás mértéke

 1. Regionális beruházási támogatás esetén

A pályázat keretében a regionális beruházási támogatási jogcímen igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 10 millió Ft, maximum 150 millió Ft.

A támogatás maximális mértéke legfeljebb az összes elszámolható költség 50%-a, az alábbiak szerint:

 • az Észak-Magyarország, az Észak-Alföld, a Dél-Alföld, a Dél-Dunántúl régiókban megvalósuló projektek esetében a mikro-, kis- és középvállalkozások esetében a projekt összes elszámolható költségének maximum 50%-a;
 • a Közép-Dunántúl régióban megvalósuló projektek esetében a mikro- és kisvállalkozások esetében a projekt összes elszámolható költségének maximum 50%-a, középvállalkozások esetében a projekt összes elszámolható költségének maximum 45%-a;
 • a Nyugat-Dunántúl régióban megvalósuló projektek esetében a mikro- és kisvállalkozások esetében a projekt összes elszámolható költségének maximum 45%-a, középvállalkozások esetében a projekt összes elszámolható költségének maximum 35%-a

a Közép-Magyarország régióban:

 • Abony, Alsónémedi, Áporka, Aszód, Bag, Bernecebaráti, Cegléd, Csemő, Dabas, Domony, Dömsöd, Dunaharaszti, Ecser, Érd, Farmos, Felsőpakony, Galgagyörk, Galgahévíz, Galgamácsa, Göd, Gödöllő, Gyál, Gyömrő, Halásztelek, Hévízgyörk, Iklad, Ipolydamásd, Ipolytölgyes, Jászkarajenő, Kartal, Kemence, Kiskunlacháza, Kisnémedi, Kocsér, Kóspallag, Kőröstetétlen, Letkés, Lórév, Maglód, Makád, Márianosztra, Mikebuda, Monor, Nagybörzsöny, Nagykáta, Nagykőrös, Nagytarcsa, Nyársapát, Ócsa, Örkény, Pécel, Perőcsény, Péteri, Püspökhatvan, Püspökszilágy, Ráckeve, Szentmártonkáta, Szigetbecse, Szigetszentmiklós, Szob, Szokolya, Sződliget, Táborfalva, Tápióbicske, Tápiógyörgye, Tápióság, Tápiószele, Tápiószentmárton, Tápiószőlős, Tatárszentgyörgy, Tésa, Törtel, Tura, Újhartyán, Újszilvás, Üllő, Vác, Váckisújfalu, Valkó, Vámosmikola, Vecsés, Verőce, Verseg és Zebegény településeken a mikro- és kisvállalkozások esetében a projekt összes elszámolható költségének maximum 45%-a, középvállalkozások esetében a projekt összes elszámolható költségének maximum 40%-a, valamint
 • Piliscsaba és Pilisjászfalu településeken a mikro- és kisvállalkozások esetében a projekt összes elszámolható költségének maximum 30%-a, középvállalkozások esetében a projekt összes elszámolható költségének maximum 25%-a.
 1. Csekély összegű (de minimis) támogatás esetén

Csekély összegű (de minimis) támogatás esetében támogatási korlát van – az előző bekezdésben meghatározottak szerint – a mikro-, kis- és középvállalkozások esetében a projekt összes elszámolható költségének maximum 50%-a.

Munkahelyek bővítése, munkabér növelése

A pályázó vállalja a technológiai fejlesztéssel érintett beruházást követően:

 • a beruházással érintett székhelyen/telephelyen/fióktelepen legalább 1 fő, teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló számára létesít új munkahelyet legkésőbb a beruházás befejezését követő negyedéven belül, legalább a foglalkoztatási kötelezettség végéig, vagy
 • a technológiai fejlesztéssel érintett beruházás útján az Útmutató 5.27. pontjában foglaltak szerint a bértömeg10 növelését, évente 10%-os béremelést hajt végre a beruházást követő második üzleti év végéig.

Munkavállalók képzése

A pályázó vállalja, hogy a beruházással összhangban szükség esetén biztosítja a munkavállalók képzését az alkalmazott technológia magas színvonalú használata érdekében.

Fenntartási kötelezettség

A munkáltató vállalja, hogy a beruházással létrehozott termelő kapacitásokat, technológiai fejlesztéseket, ingatlant az üzembe helyezés időpontjától számított legalább három évig folyamatosan fenntartja és működteti a beruházással érintett székhelyen, telephelyen, fióktelepen.

Foglalkoztatási kötelezettség

A pályázónak vállalnia kell a beruházás megvalósítását követően a pályázat benyújtása előtti 12 hónapban csekély összegű támogatás esetén a beruházással érintett székhely, telephely, fióktelep szerinti, regionális beruházási támogatás esetén a régióban található székhelyén, valamennyi telephelyén, valamennyi fióktelepén – foglalkoztatott munkavállalója átlagos statisztikai állományi létszámára és a beruházáshoz kapcsolódó létszámbővítés eredményeként felvett többletlétszámára együttesen vonatkozóan legalább 2 éves folyamatos foglalkoztatási kötelezettséget. A foglalkoztatási kötelezettség teljesítéséhez egyéb állami forrás nem vehető igénybe.

Biztosítékok köre

A kedvezményezettnek biztosítania kell valamennyi − jogszabály alapján beszedési megbízással megterhelhető − fizetési számlájára vonatkozóan, az OFA Nonprofit Kft. javára szóló beszedési megbízás benyújtására vonatkozó felhatalmazó nyilatkozatot – a pénzügyi fedezethiány miatt nem teljesíthető fizetési megbízás esetére – a követelés legfeljebb harmincöt napra való sorba állítására vonatkozó rendelkezéssel együtt.

A felhatalmazói nyilatkozatok mellett a kedvezményezettnek rendelkeznie kell az alábbi anyagi biztosítékok egyikével vagy azok kombinációjával.

Biztosíték lehet az odaítélt támogatás összege:

 • 110%-ának megfelelő, hitelintézet által vállalt, feltétel nélküli és visszavonhatatlan garancia, vagy
 • 110%-ának megfelelő, biztosító, hitelintézet által vállalt feltétel nélküli és visszavonhatatlan készfizető kezesség,
 • 140%-át kitevő forgalmi értéken megállapított első ranghelyű jelzálogjog, melynek zálogtárgya csak permentes, forgalomképes, nem lakás céljára szolgáló ingatlan lehet. Nem lehet zálogtárgy olyan ingatlan, amely korábban hazai- vagy uniós támogatásból került beszerzésre, felépítésre és fenntartási kötelezettség terheli.

A biztosítékot legalább a fenntartási kötelezettség végét követő 90 napig tartó időtartamra biztosítania kell.

A pályázatot 2021. február 1-től 2021. március 2-ig lehet benyújtani.

Bővebb információ és az ingyenes előminősítés miatt vegyék fel velünk mielőbb a kapcsolatot!