Új, versenyképesség növelő készpénztámogatás a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére

A Külgazdasági és Külügyminisztérium egy új készpénztámogatást, a Versenyképesség növelő támogatást vezeti be a járványhelyzet okozta gazdasági károk enyhítésére közepes és nagyvállalatok számára, amelyre 50 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre.

A támogatás formája vissza nem térítendő készpénztámogatás, amely 100 százalékban előlegként kerül kifizetésre. A támogatás célja, hogy segítse a likviditási nehézségekkel és gazdasági visszaeséssel küzdő vállalatokat.

A támogatást igénylő vállalkozásnak különösen az alábbi feltételeket kell teljesítenie:

  • a vállalatnak igazolnia kell, hogy legalább 25 százalékos árbevétel/megrendelés állomány visszaesést okozott a járványhelyzet;
  • a vállalat nem felelős a gazdasági visszaesésért, és nincs a károk enyhítésére biztosítása, vagy a biztosítása keretében nincs lehetőség a károk teljes megtérítésére;
  • a vállalatnak új (még meg nem kezdett) beruházást kell végrehajtania legalább 150 000 euró értékben, amelyet legkésőbb 2021. június 30-ig szükséges befejezni;
  • a vállalatnak a bázis létszámát tartania kell a beruházás befejezéséig, de legalább 2020. december 31-éig.

A támogatás mértéke 150 000 – 300 000 eurós beruházási volumen esetében 30 százalékos, a 300 001 – 500 000 eurós volumen esetében 40 százalékos, és 500 000 eurós volumen felett 50 százalékos, azzal, hogy a támogatás maximális összege legfeljebb 800 000 eurónak megfelelő forintösszeg lehet. A támogatás területi korlátozás nélkül vehető igénybe, azaz akár Budapesten is elérhető.

A támogatást egyszerűsített és gyorsított eljárásban lehet igénybe venni, az igénylés beérkezését követően várhatóan 7 napon belül befogadó nyilatkozat kerül kiállításra, amennyiben hiánypótlásra nincs szükség. Tekintettel arra, hogy a feltételek teljesítését az igénylés keretében szükséges igazolni, a gyors eljárás érdekében kiemelt jelentőségű a vállalat gazdasági helyzetének és a feltételek teljesítésének teljes körű bemutatása, és a kérelem megfelelő előkészítése.

A támogatás odaítélése támogatási okirat formájában történik, a hatályba lépéshez biztosíték nyújtása szükséges. Az új támogatási formában, az EKD támogatási rendszerrel ellentétben, egyszerűsített eljárásban biztosítékként a kedvezményezett valamennyi hazai bankszámlájára vonatkozó felhatalmazó levelet szükséges benyújtani a támogató felé. A hatályba lépést követően a támogatás teljes összege előleg formájában átutalásra kerül.

Bővebb információ és az ingyenes előminősítés miatt vegyék fel velünk mielőbb a kapcsolatot!