Ezek a gazdaságfejlesztési pályázatok várhatók májusban!

Forrásátcsoportosítások és egyéb okok miatt a következő hetekben mintegy 30 milliárd forintos keretösszeggel jelenhetnek meg az alábbi gazdaságfejlesztési célú EU-pályázatok a kis- és közepes vállalkozásoknak:

I. Magyar Multi Program, amely a kiemelt növekedési potenciállal bíró vállalkozások komplex fejlesztéseit támogatja majd várhatóan 50-300 millió forint összegben. A pályázat az új eszközök mellett várhatóan ingatlan beruházást, infrastrukturális, információs és technológiai fejlesztéseket is magába fog foglalni, valamit fontos eleme lesz a megújuló energiaforrások használatának támogatása, illetve a minőség-, környezet- és egyéb irányítási, vezetési, hitelesítési rendszerek, szabványok bevezetésének és tanúsítványok megszerzésének támogatása.

II. Modern Mintaüzem Program, amely a modern üzleti kihívásokhoz való alkalmazkodást segítő fejlesztéseket támogatja várhatóan 5-100 millió forint közötti összeggel. A pályázat többek között automatizált termelési rendszerek, gyártási technológiák, folyamatautomatizálási eszközök, szenzor-, és vezérlés technológiák fejlesztését, robottechnológiák alkalmazását, beszerzését támogatja.

III. Várható egy, a szabad vállalkozási zónákban működő KKV-k fejlesztésének támogatását célzó pályázat is, amely az előrejelzések szerint 2-10 millió forint közötti támogatást kínál majd. A pályázat új eszközök beszerzése és a kapacitások bővítése mellett információ-technológiai fejlesztéseket is támogathat.

IV. Várható továbbá egy olyan pályázat is, melyben a megújuló energia használat, energiahatékonyság kerül a középpontba. Az igényelhető támogatás várhatóan 3-100 millió forint között mozog majd, és megújuló energiatermeléssel kombinált épületenergetikai fejlesztések támogatására szolgál.

V. A nagyvállalatok sem maradnak ki a lehetőségekből, hiszen már elindult Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program, amelyre szeptember 30-ig lehet jelentkezni, de nemcsak nagyvállalatoknak, hanem olyan kkv-knak is, amelyek a tervezett beruházás hatására elérik a nagyvállalati méretkategóriát. A programban továbbra is kiemelt terület a feldolgozóipari és gyártó tevékenységek fejlesztése. Fontos újdonság, hogy immár támogatható a kis- és nagykereskedelmi tevékenység keretében saját használatra történő automatizált raktárkapacitás létrehozása, illetve az építőipari technológia fejlesztés. Az elszámolható költségek között (legalább 50 millió forintnyi támogatást lehet kérni, felső korlát és közbeszerzési kötelezettség nincs) az új eszközök beszerzése minimum 50%-os arányt kell, hogy kitegyen, emellett építési beruházásokra is lehet támogatást kérni.